BDSM columns Eric Masters ericmasters.nl                                                                                                                                  

23 april 2011

FetLife

Sinds een halfjaar zit ik op FetLife. Nee, dat is niet helemaal waar; ik heb al een FetLife-profiel sinds linkpartner Suusje mij begin vorig jaar uitnodigde om haar FetLife-forum eens te bezoeken. Daarna deed ik echter niets meer met dat profiel - zo gaat dat als je je forum-allergie koestert - en na verloop van tijd vergat ik zelfs dat ik het had.

Tot ik vorig jaar augustus met mijn dame op bezoek was bij Madame, en deze bij het natafelen enthousiast vertelde over een of ander forum wat ze had ontdekt. En dat volgens haar met kop en schouders boven de gebruikelijke forum-triestheid uitstak.
Forum-allergie of niet, nog voor de tafel was afgeruimd, zaten we achter haar pc en liet ze me een kijkje nemen. Waarbij ze tot haar - en mijn! - grote verrassing ontdekte dat ik daar al lang een profiel had. Grappen over de diversie vormen en stadia van Alzheimer waren niet van de lucht, dat spreekt.
Diezelfde maand trok ik een dagje op met Ton, de webmaster van deze site. Ook hij bracht op een gegeven moment het gesprek op FetLife, en stak daarbij niet onder stoelen of (trein)banken dat het ongekende mogelijkheden bood om op de hoogte te blijven van zo'n beetje alles en iedereen in het vaderlandse BDSM-wereldje.
Toen FetLife ook regelmatig in andere contacten opdook, trok ik de stoute schoenen aan en reanimeerde mijn profiel.
Sindsdien ben ik - voor mijn doen dan - redelijk actief. Ik heb de nodige bekenden en zo uitgenodigd om FetLife-'vriendjes' te worden, en ben nog vaker door anderen daartoe uitgenodigd. In plaats van een e-mail stuur ik steeds vaker een pb'tje via FetLife, of plaats een bericht op iemands 'wall'.
Sporadisch neem ik deel aan discussies, en zelfs heb ik onlangs een verhaal geplaatst op een van de daartoe geëigende fora.
Niet slecht, al zeg ik het zelf. Zeker niet als je nagaat dat mijn forum-vooroordelen vaker bevestigd dan weersproken worden.

Betekent dit nu dat alles koek en ei is op FetLife? Nou, dat nu ook weer niet. Ook op FetLife zitten figuren met meer geldingsdrang dan hersens (en fatsoen). En ook hier gaat de uit de bedrijfseconomie stammende 20/80-regel op. Ofwel, dat twintig procent van de leden verantwoordelijk is voor tachtig procent van de berichten. Ofwel, je wordt soms ziek van steeds dezelfde figuren die, vaak niet gehinderd door enige kennis, toch over alles iets willen zeggen. Waarbij ik de indruk heb dat een deel van deze lieden erg gebaat is bij de anonimiteit van de nick(name) waarachter ze zich verschuilen.
Het heeft wel iets vermakelijks, om te lezen hoe het verloop van discussies soms vooral wordt bepaald door 'de grootste bek' en niet door de meeste kennis van zaken. En hoe overigens serieus begonnen discussies vroeg of laat verzanden in oppervlakkig geneuzel van overwegend ons-kent-ons leden.
Ook gebeurt het dat leden nogal schaamteloos hun eigen commerciële belangen via FetLife proberen te dienen. Lang niet elke moderator is daar alert op.

Maar stoort dit alles? Nauwelijks, want de voordelen van FetLife wegen ruimschoots tegen deze - in mijn ogen - nadelen op. Voor fans van mijn verhalen is de drempel om via FetLife een berichtje te sturen veel lager dan een e-mail te sturen via het mailadres op mijn website, zo heb ik al een aantal keren gemerkt.
En ook overigens vinden mensen deze communicatievorm kennelijk een stuk makkelijker. Al in korte tijd overtrof de fanmail via FetLife die via mijn gewone e-mail adres. Dat is des te prettiger, omdat ik voor feed back nu eenmaal op dit soort reacties ben aangewezen.
Je kunt zelf wel een bepaalde manier van schrijven prefereren, maar als je publiek daar anders over denkt, heb je toch een probleem als schrijver.
Voorlopig zal ik dus mijn FetLife-profiel wel in ere houden. En proberen de mindere kanten daarvan te negeren.

(FetLife is een internationale virtuele BDSM-community met o.a. een ruim scala aan Nederlandstalige fora.)

Eric Masters
www.ericmasters.nl.
Columnist
Eric Masters

Ik ben Eric Masters:
Een eerder verzoek van Ton Verhoeven om iets column-achtigs voor zijn website te doen, moest ik wegens tijdgebrek afwijzen. Weliswaar ben ik nog steeds drukker dan goed is voor mijn hobby, maar nu moet het er toch maar eens van komen.
Voor opmerkingen en suggesties
Eric Masters
Veel lees en BDSM genot!